Kategorier
Sigtuna Museum

Flytt och resa

Utställningsrummet Flytt och resa i museibyggnaden Fornhemmet

Du står i utställningsrummet ”Flytt och resa”. Leta reda på det äldsta myntet och den nyaste invånaren i utställningen! Har de något gemensamt?

Demokrati betyder folkstyre. Befolkningen på en plats är de som någon gång kommit dit för att leva där, för tusen år sedan eller igår. För att få rösta och bli vald i Sverige måste man vara över 18 år ha bott här en viss tid. Då anses man lämpad att vara med att styra. Till kommunfullmäktige och regionfullmäktige får man rösta när man har permanent uppehållstillstånd och till riksdagen får man rösta först när man bott här tillräckligt länge för få svenskt medborgarskap.

Men det har inte alltid varit så, vem som får rösta och bli vald har skiftat. Vid det första demokratiska valet I Sverige 1921 räckte det inte att vara 18 år, man var tvungen att vara 23. Och ända till 1989 kunde vuxna människor omyndigförklaras, till exempel om de hade en psykisk sjukdom, vilket gjorde att de inte fick rösta. Läs mer om hur den allmänna rösträtten har utvecklats här.

Tycker du att åldersgränsen för att rösta ska höjas till 23? Eller kanske sänkas till 16? Om du var tvungen att välja mellan de två, vad skulle du välja?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *