Kategorier
Medelhavsmuseet

Gud, härskare, ledare

Votivoffer. En bronsstatuett som föreställer guden Osiris, funnen i Faraon Nectanebo II grav. 300-talet f.kr. Egyptiska samlingen, nedre plan, bankvalvet.

Försök att se vad det är för kläder och accessoarer bronsstatuetten har. Kan du se vad som avslöjar att det är en gud och inte bara ett porträtt av en människa?

Osiris ser ut som en människa, precis som gudar oftast gör när de avbildas av människor. Han är klädd som en farao. På huvudet bär han den egyptiska kungakronan.

Faraonerna regerade från omkring 3000 f.Kr. fram till 30-talet f.kr. Farao uppfattades som gudarnas företrädare på jorden. Faraon var mer eller mindre en halvgud, eftersom han var son till guden Horus. Att makthavare uppfattas som gudarnas företrädare på jorden, eller till och med som gudar, är troligen något som uppstod först när vi människor började leva i större civilisationer, med tusentals individer.

Den kung som anses ha grundat den moderna svenska staten, Gustav Vasa, hade som valsprål att ”All makt är av gud”. Men idag i vår regeringsforms första paragraf står det att all offentlig makt utgår från folket. Det är två motsatta principer om var ledaren får sin makt ifrån; direkt från gud eller från folket.

Totalitära ideologier bygger på att makten inte kommer från folket. Folket ska styras av en person eller liten grupp av personer som har kontakt med gud eller en djupare förståelse för någon slags ”överidé”.

Vi kan tycka det är lustigt att folk trodde att Faraon var son till guden Horus, men det är egentligen inte konstigare än den blinda dyrkan av Stalin, Hitler, Kim il Sung eller Al Bagdadi som vi kan se i modern tid. Även idag lockas människor av tanken att ledaren eller ledarna är övermänskliga. Då behöver man ju inte tänka själv, man kan bara lyda.

Vad skulle kunna få dig att dyrka en ledare som en gud?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *