Kategorier
Vadstena

Sveriges första tennisplan?

Renässanskungen Erik XIV huserade ofta på det kungliga slottet i Vadstena.

Känn på underlaget, spring lite fram och tillbaka. Hur känns det? Skulle det funka bra som en tennisplan eller en fotbollsplan? Här spelades förmodligen Sveriges första tennismatch.

Gustav Vasas son Erik XIV var en uppkomling bland hoven i Europa. Familjen Vasa hade ingen lång tradition att luta sig emot men det hejdade inte Erik från att ha höga ambitioner. Han skickade sin lillebror Johan, som sedermera skulle bli Johan III, till England för att å Eriks vägnar fria till den blivande drottning Elisabeth.

Johan satte på sig spenderbyxorna och reste till England där han under ett år inte bara lärde sig engelska utan också att spela både fotboll och tennis. Idag heter den sport Johan lärde sig real tennis till skillnad från den idag mer vanliga lawn tennis.

Både Johan och Erik var väldigt influerade av renässansen och dess ideal vilket innebar språkstudier och bred bildning, men även idrott. Förmodligen spelades därför Sveriges första tennismatch här på Vadstena slott mellan Erik och Johan, när Johan kom tillbaka från England med tennisbollar i bagaget sommaren 1560.

VM-final i Real tennis 2016, Riviere (usa) vs Fahey (aus)

Idrott och motion är viktiga för folkhälsan och erhåller ofta offentliga stöd – både i demokratiska och odemokratiska stater. Men om det i demokratiska stater handlar om satsningar på ett demokratiskt föreningsliv, som bygger på frivillighet och att alla skall få vara med, så handlar det i diktaturer ofta om något helt annat. Stenhård disciplin och ett sätt för staten att kontrollera vad medborgarna gör på sin fritid. Alla blir vi stolta när det går bra för vårt landslag, men vissa länder är beredda att gå längre än andra för att genom idrotten höja sin status på världsarenan.

Är du med i någon idrottsförening? Vilka frågor tycker du att det är viktigt att man diskuterar på årsmötet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *