Kategorier
Vadstena

Kungasalen i Bjälboättens palats

Kungasalen i Bjällboättens palats fungerar idag som frukostmatsal på Klosterhotellet. I bildens övre högra hörn ser du vapensköldarna från ätterna som varit verksamma i palatset på tolv- och trettonhundratalen.

”Vårt dagliga bröd giv oss idag” är något som genomsyrat lokalen under hela dess existens. Bröd och andra spannmålsprodukter som gröt och välling presenterades här för kungligheter för nästan 800 år sedan, sedan för nunnor och numera för hotellgäster. Vad på dagens frukostbord tror du hade överraskat Birger Jarl mest?

Gustav Vasa är det moderna Sveriges första kung, men konceptet av ett svenskt kungarike går längre tillbaka än så. En symbol för den längre traditionen går fortfarande att se i det stora riksvapnet. På skölden finns ett lejon på tre snedgående linjer – det är Birger Jarls vapensköld. Birger Jarl byggde i mitten av 1200-talet detta ståtliga palats åt sin son, Kung Valdemar.

Valdemar störtades 1275 av sin bror Magnus Ladulås. Magnus sonson kung Magnus Eriksson gav sedermera 1346 palatset till Brigitta av Ulvåsa som lät konvertera palatset till ett kloster. Hon är idag känd som heliga Birgitta och är den person man allra mest förknippar med Vadstena, trots att hon levde för nästan sjuhundra år sedan.

Under kung Magnus Erikssons och drottning Blankas tid vid tronen fungerade Kungasalen som audienshall för mottagningar och domslut. För Magnus Eriksson var just domslut viktiga. Han skrev den första riksomfattande landslagen som trädde i kraft 1350. Lagen innebar bland annat avskaffandet av träldomen och stipulerar att kungen ska väljas med ett kungaval. Magnus men också andra författare av landskapslagar följde idén om att ”land skal mæþ laghum byggias”, alltså ”Land skall med lag byggas”. Idén om förutsägbarhet och likhet inför lagen är ett frö till rättsstatstanken, som är viktig i alla nu fungerande demokratier.

Vi förknippar ofta mänskliga rättigheter med ett modernt och upplyst tänkande. Hur kommer det sig att en medeltida kung avskaffar träldomen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *