Kategorier
Riksidrottsmuseum

Modell av gymnastiksal

Modell av gymnastiksal tillverkad i slutet på 1800-talet, skala 1:15

Ser gymnastiksalen på din skola ut så här? Känner du igen redskapen, minns du vad de heter?

Den här modellen på gymnastiksal är tillverkad i slutet på 1800-talet och visades upp på flera världsutställningar runtom i världen som exempel på inredning av gymnastiksal för svensk gymnastik. Både på ryska och italienska heter faktiskt ribbstol ”svensk vägg”, så marknadsföringen av svensk gymnastik var framgångsrik.

Uttrycket ”en sund själ i en sund kropp” har du säkert hört. Idrottssällskapet Örgryte IS ifrån Göteborg använder denna fras som slogan, liksom Sveriges äldsta skolidrottsförening – Skol-IF Sparta – på Per Brahegymnasiet i Jönköping. Även Lundsbergs skola har frasen som motto. Man ska inte sitta och läsa och spela spel hela dagarna utan också bege sig ut och röra på sig. Det fullständiga citatet, som lyder Orandum est ut sit mens sana in corpore sano, kommer från den romerske författaren Juvenalis. Det översätts till ”du skall bedja för att få en sund själ i en sund kropp”. Uttrycket taget ur sitt sammanhang misstolkas ibland som att endast den som har en sund kropp har en sund själ. Det blir då en elitistiskt eller till och med snudd på fascistisk tanke, det är förmodligen därför uttrycket känns lite utdaterat och man inte använder det så ofta längre.

Men nyttan av fysisk aktivitet – utifrån varje individs speciella förutsättningar – är ändå obestridbar. Regelbundet kommer rapporter om att mer fysisk aktivitet och bra kost också förbättrar skolresultaten i de teoretiska ämnena. Kanske är det inte en tillfällighet att Sverige, som var tidigt ute med allmän folkskola och andra insatser för folkbildning, har varit en viktig exportör och inspiratör när det gäller skolgymnastik.

Tycker du det ska vara mer eller mindre gympa i skolan? Hur skulle du vilja förändra gymnastikundervisningen så att fler känner sig trygga och bekväma och tycker det är roligt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *