Kategorier
Rigas motormuseum

Skyltar

Samling av lettiska registreringsskyltar från att de infördes på 1920 talet tills nu.
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är eye1.png

På bilden ser du en sammanställningar av registreringsskyltar som varit giltiga i Lettland sedan tidigt 1900-tal tills nu. Titta från vänster om du vill följa historien fram till och med nu. Vad har förändrats och varför?Kan du läsa och uttala vad som står på de kyrilliska skyltarna?

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är brain-892x1024.png

Uppe till vänster sitter en registreringsskylt med nummer 291. Kanske var det ungefär så många bilar det fanns i Lettland då. På skylten från 1929 står det LR, en förkortning på Lettiska republiken, och det skrivs med latinska bokstäver, eftersom Lettland var en självständig stat med Lettiska som officiellt språk. Efter ockupationen från Sovjet 1945 byts skyltarna, de blir gula och skrivs med kyrilliska bokstäver. När lettland blir fritt igen 1991 blir skyltarna återigen skrivna med latinska bokstäver. Observera införandet av Lettiska flaggor på registreringsskyltarna på 90-talet, en förberedelse för EU medlemskapet 2004!

Teknikutvecklingen går ofta före lagstiftningen. För utvecklingen av ny teknik är det förmodligen bra, annars skulle det ske ganska få experiment. Men när en teknik slår igenom brett uppstår ett behov att reglera. När det gäller bilar behöver man införa regler om säkerhet och om ansvar när något händer, en också regler om möjligheten till beskattning.

De första registreringsskyltarna kommer 1893 i Frankrike. Reglering av bilar kommer sedan successivt i flera länder i och med att bilarna blir vanliga. I England införs registreringsskyltar 1903 då det finns 5 000 bilar i landet. I Sverige införde staten krav på körkort och registreringsskylt 1902, då fanns det 662 bilar registrerade i landet.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Question.png

När och hur tycker du att demokratin ska reglera något nytt? Ska man försöka förutspå vad som ska hända och reglera innan tekniken är på gatan eller ska man vänta så länge som till när den första olyckan sker och låta en domstol avgöra eller ska det vara någonstans mitt emellan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *