Kategorier
Riksidrottsmuseum

Basutrustning för urinprov

Basutrustning för urinprov

Vad känner du när du ser denna uppsättning medicinska inventarier? Vad tror du idrottsmännen känner?

Må bästa man/kvinna vinna är en viktig grundprincip inom idrotten. Men ibland är utövare beredda att ta till doping och annat fusk för att slå sina motståndare. Det finns exempel på idrottsutövare som fått sin karriär förstörd på grund av doping, eviga tvåor, där det senare avslöjats att ettan var dopad hela tiden. Ibland är det den enskilde idrottaren och dess tränare eller läkare som tar initiativet, men ganska ofta är det organiserat och systematiskt. Ibland är faktiskt den dopade det största offret, som kan få skador för livet eller får hela skulden när dopingen avslöjas. Om du är en ung idrottare i en diktatur är det inte så lätt att säga nej.

Här är några axplock från dopingens historia:

I OS i Saint Louis 1904 vinner Thomas Hicks maratonloppet. För att orka springa tog han hjälp av råa ägg, stryknin och konjak. Idag skulle Hicks användande av stimulantia lett till att han diskvalificerats för doping.

I stekande hetta faller den danska cyklisten Knud Enemark ihop och avlider på grund av cirkulationskollaps under lagtempoloppet i OS i Rom 1960. Senare avslöjas att han fått två Ronicol-tabletter av sin tränare före start för att stimulera blodcirkulationen.

År 1968 diskvalificerades den första idrottsutövaren för brott mot dopingreglerna i OS. Femkamparen Hans-Gunnar Liljenwall har för hög alkoholhalt i blodet – gränsen låg på 0,4 promille – under skyttemomentet. Diskvalificeringen innebar att Sverige förlorade bronset i lagtävlingen.

År 1988 inträffade en av OS-historiens största skandaler. Vinnaren av herrarnas 100-meterslopp i Seoul, kanadensaren Ben Johnson avslöjas som dopad under tävlingarna.

Ett dopinglaboratorium utanför San Fransisco avslöjas. Basebollens rekordman Barry Bonds och sprinterdrottningen Marion Jones avslöjas som laboratoriets kunder. Jones fråntas tre guldmedaljer och två bronsmedaljer som hon ”vann” i OS i Sydney år 2000.

De ryska arrangörerna av OS i Sotji 2014 byter ut positiva dopningsprov mot rena genom ett hål i väggen i dopinglaboratoriet. Ryssland blir avstängt från deltagande i OS fram till 2024. Ryska idrottare kan delta i OS i Tokyo ändå, men inte som representanter för sitt land. En skiljenämnd bestämmer att de skal få ha ryska flaggor på sina kläder, något som den internationella dopningsbyrån WADA är negativa till, de hade helst sett att idrottarna hade neutrala kläder.

Vad finns det för likheter mellan idrottsfusk och valfusk?

Tycker du att det var ett rättvist straff som Ryssland fick för den systematiska dopingen i OS i Sotji?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *