Kategorier
Riksidrottsmuseum

Tina Thörners hjälm

Hjälm från den trefaldiga världsmästaren i rally Tina Thörner. Hjälmen är godkänd för motorsporttävlingar av FIA, Fédération Internationale de l’Automobile.

Detta är en rallyhjälm. Hur skiljer den sig från din cykelhjälm, kan du hitta tre skillnader? Ser den skön ut?

Att det skulle vara jämställt inom toppidrotten i världen har verkligen inte varit en självklarhet.

Parallellt med kampen för lika rösträtt under början av 1900-talet fördes kampen för kvinnors rätt att tävla i de stora internationella tävlingarna. På det första moderna OS 1896 i Aten fick inga kvinnor vara med och i olympiaderna som följde fick kvinnor tävla i golf och tennis. Som en reaktion mot ojämlikheten startades många könseparatistiska arrangemang där ibland Damolympiaderna som genomfördes 1922, 1926, 1930 och 1934.

Under den fösta olympiaden med bredare kvinnligt deltagande Amsterdam 1928 så rapporterades det bland annat i New York Times att 800-meter var en gren som inte var lämplig för kvinnans späda fysik. Enligt tidningen svimmade flera deltagare och fick bäras av banan. I en film från arrangemanget kan vi se hur överdriven den beskrivningen var.

År 1991 tog den internationella olympiska kommittén ett principbeslut om att nya idrotter på OS måste ha både dam- och herrklasser. Det skulle dock dröja till OS i London 2012 innan den sista sporten, boxning, även den skulle ha en damklass. Det första guldet för damers boxning gick till Nicola Adams från Storbritannien i flugvikt.

Könsseparatistiska initiativ får ofta medial uppmärksamhet. Detta oberoende om det är könsseparatistiska röstlistor som i valet 1921 som fick Elisabeth Tamm in i andra kammaren eller en könsseparatistisk musikfesitival som Statement Festival vilken genomfördes 2019 .

Vilken separatistisk verksamhet tror du skulle vara bra för jämställdheten idag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *