Kategorier
Rigas motormuseum

Karlis Ulmanis bil

Cadillac Fleetwood V8 tillverkad i USA 1930

Ganska pampig eller hur? Stora delar av bilen är bygd för hand.

Karlis Ulmanis var den mest inflytelserika politikern under den Lettiska frihetstiden 1918-1940. Under slutet av första världskriget startade han Bondeförbundet, ett av partierna som utropade landets frihet från det Ryska imperiet. Han var med och skrev den konstitution som gjorde Lettland till en parlamentarisk demokrati 1920 i vilken han också blev landets första premiärminister. Efter att förlorat och åter igen vunnit makten i öppna och rättvisa val under 20-talet gjorde Ulmanis en kupp 1934. Efter kuppen upplöste Ulmanis parlamentet, Seimas och regerade via dekret som en diktator, tills landet ockuperades av Sovjet. Han blev sedermera arresterad av de Sovjetiska ockupationsstyrkorna och avled av dysenteri i ett läger i vad som idag är Turkmenistan.

Arvet från Ulmanis splittrar Lettland idag. Vissa ser hans auktoritära styre som en gyllende period i landets historia då han skapade starka traditioner som t.ex. donationer till skolor och att han förbjöd fascistiska organisationer. Medan andra anser att hans auktoritära regim inte skiljer sig från andra diktatorer även om han använde ett mycket begränsat våld mot sina fiender.

Antikens härskare ville gärna bli avbildade till häst eller i en hästdragen stridsvagn. Den amerikanska presidentens armerade bil kallas ”The Beast”. Sveriges statsminister och också tjänstebil och kungafamlijen åker gärna häst och vagn genom Stockholm vid högtidliga tillfällen. Vad signalerar attribut ? Vad skulle du välja för transportmedel om du var statsminister?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *